Bułka Pradawna została przygotowana z wykorzystaniem mąki z pszenicy orkisz, pszenicy płaskurki oraz pszenicy samopszy, które były wykorzystywane do produkcji pieczywa w przeszłości. Pradawne odmiany pszenicy, uprawiane przed wiekami, charakteryzują się szczególnymi właściwościami smakowymi i odżywczymi. To mniejsza zawartość glutenu (w porównaniu ze współczesnymi odmianami pszenicy), który jednocześnie jest lepiej przyswajalny przez organizm (w porównaniu z glutenem występującym we współczesnych odmianach pszenicy). Bułka Pradawna to bogactwo wartości odżywczych, źródło białka, witaminy B1, magnezu, żelaza, cynku, wysoka zawartość błonnika pokarmowego, witamin E i B9, fosforu, miedzi, a także niska zawartość cukrów. Dodatkowo walory smakowe pieczywa zostały wzbogacone dzięki dużej zawartości ziaren i nasion, takich jak chia, czarnuszka, słonecznik, siemię lniane, soja i sezam. | |||||||||||||||||||||
Składniki | mąka pszenna pradawna (54%) (orkiszowa pełnoziarnista, orkiszowa, płaskurka pełnoziarnista, samopsza pełnoziarnista), płatki ziemniaczane, gluten pszenny, ziarno pszenicy orkisz (9,8%), sól, ziarno soi, kwas żytni w proszku, błonnik roślinny, ekstrakt słodu jęczmiennego, czarnuszka mielona, enzymy: hemicelulaza, amylaza, ksylanaza, lipaza; środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. | ||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Wartość odżywcza |
| ||||||||||||||||||||
Receptura | |||||||||||||||||||||
Kalkulacje | |||||||||||||||||||||
Specyfikacja | |||||||||||||||||||||
Karta Produktu Gotowego |