Chleb dla diabetyków
Włączenie do diety pieczywa o niskim IG przygotowanego na bazie specjalnej mieszanki mąk może pomóc diabetykom w stałym i równomiernym dostarczaniu glukozy do krwi.
Uldo Chleb dla diabetyków jest pieczywem bogatym w błonnik pokarmowy, który zwiększa objętość posiłków dając uczucie sytości, reguluje pracę jelit, wpływa również na szybkość wchłaniania cukrów.
Szczególne znaczenie w diecie osób chorych na cukrzycę ma błonnik pokarmowy rozpuszczalny, spowalnia on wchłanianie cukrów, dzięki czemu zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi, wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Z kolei błonnik nierozpuszczalny, reguluje pracę jelit, przyspiesza pasaż jelitowy oraz wiąże niektóre substancje, również toksyczne z przewodu pokarmowego. Jest także bardzo pomocny w diecie osób z nadwagą i otyłością.
Produkty o niskim Indeksie Glikemicznym są przyswajane znacznie wolniej, dzięki czemu stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo, co ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.